Έχεις απορίες;
Γράφει ο
Dr. Τσίπηρας Αναστάσιος
2102815945

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το έργο που εκτελούν για πολλά χρόνια, τα φυσικά μας δόντια.

Μπορούμε να μιλάμε, να χαμογελάμε και να γελάμε με αυτοπεποίθηση και τα δόντια μας μπορούν να λειτουργούν χωρίς πόνο για πολλές δεκαετίες. Όλα αλλάζουν όταν χάνουμε κάποια δόντια ή όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μειωμένη ικανότητα των δοντιών μας να εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες.

Τι είναι η θεραπεία με τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων;

Σκεφθείτε τα οδοντικά εμφυτεύματα σαν μεταλλικά στηρίγματα, που είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο και τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο κόκαλο των γνάθων για να στηρίζουν μόνιμες προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες – γέφυρες) ή οδοντοστοιχίες.

Με μια διαδικασία που ονομάζεται “οστεοενσωμάτωση”, το εμφύτευμα ουσιαστικά ενσωματώνεται πάνω στο κόκαλο των γνάθων με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας πολύ μεγάλη σταθερότητα.

Για ξεκίνημα θα σας προταθεί από τον Οδοντίατρο να συμπληρωθεί ένα ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό και να γίνει μία λεπτομερής εξέταση της στοματικής κοιλότητας, μαζί με ακτινογραφικό έλεγχο. Η διαδικασία της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και οι επισκέψεις που ακολουθούν λαμβάνουν χώρα στο οδοντιατρείο, με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Κατά τη χειρουργική φάση, το εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στο κόκαλο της γνάθου. Συνήθως αφήνουμε ένα διάστημα τριών έως έξι μηνών, που επιτρέπει στον οστίτη ιστό να αυξηθεί γύρω από τα εμφυτεύματα για να τα στηρίξει με ασφάλεια στη θέση τους. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση θα σας δοθούν συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες για να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή επούλωση. Για κάποιο διάστημα, θα τοποθετηθούν προσωρινές οδοντοστοιχίες ή προσωρινές αποκαταστάσεις, που θα επιτρέψουν στο στόμα σας να λειτουργεί, όσο είναι δυνατό φυσιολογικά. Θα χρειαστεί επίσης να περιορίσετε τη δίαιτά σας σε μαλακές τροφές και να ακολουθείτε συγκεκριμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Όταν το κόκαλο της γνάθου έχει αποκατασταθεί σταθερά γύρω από το εμφύτευμα, ένα υπερουλικό τμήμα τοποθετείται από τον Οδοντίατρο πάνω από κάθε εμφύτευμα. Το υπερουλικό τμήμα προέχει πάνω από τα ούλα και χρησιμεύει σαν στήριγμα για την προσθετική αποκατάσταση. Αυτή η διαδικασία που διαρκεί πολύ λίγο, απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις το υπερουλικό τμήμα τοποθετείται συγχρόνως με το εμφύτευμα. Αφού επουλωθούν τα ούλα, ετοιμάζονται οι προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες) και συγκολλούνται με ασφάλεια πάνω στα υπερουλικά τμήματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, στην κατασκευή τους, ακολουθούν το υπόδειγμα της δομής των φυσικών δοντιών, επομένως παρέχουν ένα σύστημα στήριξης μεγάλης σταθερότητας για τα πρόσθετα δόντια ή τις οδοντοστοιχίες. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

  • Βελτιωμένη μασητική ικανότητα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να επαναφέρουν την ικανότητα αντίστασης στις μασητικές δυνάμεις σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα υγιή φυσικά δόντια.
  • Άνεση και εφαρμογή. Τα δόντια της προσθετικής αποκατάστασης με εμφυτεύματα, στηρίζονται σταθερά πάνω στα εμφυτεύματα, που έχουν τοποθετηθεί στα οστά των γνάθων, γι’ αυτό δεν μετατοπίζονται και δεν ολισθαίνουν, όπως οι μη σταθερές οδοντοστοιχίες.
  • Μακροβιότητα και αξιοπιστία. Με σωστή στοματική υγιεινή και φροντίδα, συστήματα οδοντικών εμφυτευμάτων που έχουν ελεγχθεί επιστημονικά και έχουν πιστοποιηθεί, έχει αποδειχθεί ότι διατηρούνται στη θέση τους 20 και περισσότερα χρόνια και έχει αναφερθεί μικρός μόνο αριθμός επιπλοκών.
  • Αυξημένη αυτοπεποίθηση. Τα οδοντικά εμφυτεύματα λειτουργούν σε σημαντικό βαθμό, όπως τα φυσικά δόντια. Γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν στο στόμα τους εμφυτεύματα αισθάνονται ανανεωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μπορούν και πάλι να μασούν, να μιλούν, να γελούν και να χαμογελούν με αυτοπεποίθηση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Η χειρουργική των εμφυτευμάτων έχει αποδειχθεί επιτυχημένη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων για πολλά χρόνια. Παρενέργειες, όπως αιμορραγία, φλεγμονή, τραυματισμός νεύρων ή τραυματισμός της κοιλότητας του ιγμορείου, καθώς και ανεπαρκής επούλωση του οστού γύρω από τα εμφυτεύματα που οδηγεί στην αποτυχία των εμφυτευμάτων, είναι σπάνιες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της επούλωσης όμως, μπορούν να παρουσιαστούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάποιες ενοχλήσεις καθώς και οίδημα και φλεγμονή των ούλων, που θεωρούνται φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μετά τη χειρουργική επέμβαση στο στόμα.

Πώς γνωρίζω ότι είμαι καλός υποψήφιος για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Αν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια ή αν είστε δυσαρεστημένοι με τις οδοντοστοιχίες ή με άλλες επιλογές που έχουν παρουσιαστεί σε σας, ίσως να βρείτε ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η κατάλληλη λύση για σας. Τυπικά η ηλικία δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο καθότι οδοντικά εμφυτεύματα έχουν τοποθετηθεί με επιτυχία σε νέους ανθρώπους και σε ηλικιωμένους.

Στην πρώτη σας συμβουλευτική επίσκεψη, θα σας βοηθήσουμε να πάρετε την απόφαση σας. Σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν είναι τα εξής :

  • Καλή γενική υγεία
  • Υγιή ούλα
  • Επαρκής οστική μάζα του οστού των γνάθων που θα στηρίξει τα οδοντικά εμφυτεύματα
  • Μια θετική νοοτροπία που θα εξασφαλίσει την τήρηση των συνηθειών της στοματικής υγιεινής, που είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των εμφυτευμάτων.

Τι είδους φροντίδα απαιτείται για τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Η φροντίδα που δίνεται στα οδοντικά εμφυτεύματα έχει μεγάλη σημασία για την ικανοποίηση που θα αισθάνεστε καθώς και για τη διατήρηση της μακροβιότητας του ίδιου του εμφυτεύματος. Με κατάλληλες συνήθειες στοματικής υγιεινής, βούρτσισμα, καθάρισμα καθημερινά με μεσοδόντια βουρτσάκια, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικούς ελέγχους στο οδοντιατρείο, το εμφύτευμα θα σας υπηρετήσει καλά. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος.

διαμοιρασμός άρθρου :