Έχεις απορίες;
Γράφει ο
Dr. Τσίπηρας Αναστάσιος
2102815945

Παιδοδοντία

Ακόμα και πριν εμφανιστεί το πρώτο δόντι, το στόμα του βρέφους είναι εκτεθειμένο στη δράση των βακτηριδίων, που αναπτύσσονται από τα σάκχαρα και τα άμυλα των τροφών, από σωματίδια του αέρα ή από άμεση μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί. Αυτά τα βακτηρίδια αν μείνουν ανεξέλεγκτα, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των νεογιλών δοντιών που ανατέλλουν.

Παρόλο που η φύση παρέχει τον δικό της προστατευτικό μηχανισμό –το σάλιο- μέχρι την ηλικία περίπου του ενός έτους έως την ηλικία των 18 μηνών, η δραστηριότητα του σάλιου του βρέφους είναι μειωμένη. Στην πραγματικότητα η ανοσολογική απάντηση του παιδιού με την οποία το σάλιο σχετίζεται άμεσα δεν μπαίνει στην πλήρη ωρίμανση την μέχρι περίπου την ηλικία των 5 χρονών.

Για να προστατευτούν τα μελλοντικά δόντια, προτείνουμε το απαλό καθάρισμα των ουλών και των μικροσκοπικών δοντιών του βρέφους, αμέσως μόλις το πρώτο δόντι αρχίζει να φαίνεται στο στόμα.

Φροντίζοντας τα ούλα και τα δόντια του παιδιού σας

Κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου θα πρέπει να καθαρίζεται τα ούλα και τα δόντια του βρέφους τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

  • Αγκαλιάστε το κεφάλι του μικρού σας ανάμεσα στα μπράτσα σας, μπροστά σας
  • Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα βρεφικής οδοντόκρεμας σε μια γάζα ή σε μια βρεφική οδοντόβουρτσα και κάντε μαλάξεις γύρω-γύρω στα ούλα του μωρού σας ή στα δόντια που ανατέλλουν.

Για να αποφύγετε την τερηδόνα των δοντιών

Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην δική σας προσωπική στοματική υγεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να κάνετε μια καλή αρχή για τα δόντια του μωρού σας.

Μια ισορροπημένη θρεπτική δίαιτα καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δοντιών του βρέφους.

Πότε ξεκινάνε να σχηματίζονται τα δόντια του βρέφους ;

Το ταξίδι ξεκινάει στη μήτρα. Μεταξύ του 3ου και του 6ου μήνα της εγκυμοσύνης αρχίζουν να σχηματίζονται τα σπέρματα των παιδικών δοντιών (νεογιλά). Στα περισσότερα βρέφη, το πρώτο δόντι εμφανίζεται ανάμεσα στο τέταρτο και τον έβδομο μήνα της ζωής.

Η ανάπτυξη των παιδικών δοντιών ολοκληρώνεται στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Συνήθως τα πρώτα νεογιλά δόντια που εμφανίζονται στο στόμα είναι τα δύο πρόσθια κάτω δόντια (6-8 μηνών). Ακολουθούν τα 4 μπροστινά δόντια της άνω γνάθου.

Στην ηλικία των 2 ½ χρονών όλα τα παιδικά δόντια, 20 σε αριθμό, θα έχουν εμφανιστεί στο στόμα. Από την ηλικία αυτή μέχρι το παιδί να γίνει 5-6 ετών, αρχίζουν να ανατέλλουν τα πρώτα μόνιμα δόντια. Μερικά από τα μόνιμα ανατέλλουν στη θέση των νεογιλών άλλα όχι.

Πολύ σημαντική είναι η συστηματική παρακολούθηση της μικτής παιδικής οδοντοφυΐας σε όλα τα στάδια της από τον Oδοντίατρο, για να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα και αρνητικές μελλοντικές καταστάσεις.

Από την ηλικία των 6 χρονών καλό είναι να γίνεται ορθοδοντική εξέταση και αξιολόγηση της γναθοπροσωπικής χώρας για να εξασφαλιστεί μια ποιότητα ζωής και υγείας στο μέλλον του παιδιού σας.

Νεογιλά δόντια που παρουσιάζουν τερηδόνα, πρέπει να θεραπεύονται με εμφράξεις σύνθετης ρητίνης ή Sealands-παρόλο που κάποια στιγμή αποπίπτουν- για να επιτελούν το σκοπό τους στην οδοντοστοιχία ( διατήρηση χώρων για την ανατολή μόνιμων δοντιών).

διαμοιρασμός άρθρου :