Έχεις απορίες;
Γράφει ο
Dr. Τσίπηρας Αναστάσιος
2102815945

Προσθετική Οδοντιατρική

Γέφυρες

Σε περιπτώσεις έλλειψης ενός ή παραπάνω δοντιών τα γειτονικά δόντια στραβώνουν, οι ρίζες του απογυμνώνονται, τα ούλα τοπικά φλεγμαίνουν, το δόντι της άλλης γνάθου που δεν βρίσκει ανταγωνιστή για να “πατήσει” υπερεκφύεται και γενικότερα δημιουργείται μια αλυσίδα αρνητικών γεγονότων που αργά ή γρήγορα αποδιοργανώνουν το στοματογναθικό σύστημα. Έτσι λοιπόν η αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν πρέπει να γίνεται άμεσα!!

Οι γέφυρες δομούνται από ένα μεταλλικό σκελετό από ευγενές παλλαδιούχο μέταλλο και εξωτερική επίστρωση πορσελάνης. Αποτελούνται από τα στηρίγματα (ή κολοβώματα ) και τα ενδιάμεσα ( ή πρόβολα).

Η διαδικασία κατασκευής μιας γέφυρας μοιάζει με αυτήν της θήκης αλλά έχει μεγαλύτερη διάρκεια ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών που πρόκειται να αποκατασταθούν. Γίνεται ανώδυνα με τοπική αναισθησία και στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος παρασκευάζει τα δόντια, παίρνει τα μέτρα, το χρώμα και κάνει όλους τους απαραίτητους σχεδιασμούς. Κατόπιν ακολουθεί μια πρόβα στο μεταλλικό σκελετό και το τελικό ραντεβού όπου και γίνεται η τελική τοποθέτηση της γέφυρας.

Ολικές οδοντοστοιχίες

Σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει χάσει όλα του τα δόντια (ολική νοδώτητα) γίνεται αποκατάσταση με ολική οδοντοστοιχία. Η διάρκεια σχεδίασης και κατασκευής της οδοντοστοιχίας είναι 4 ή 5 ραντεβού. Ο Οδοντίατρος παίρνει τα κατάλληλα μέτρα και φτιάχνει απο την αρχή στην κυριολεξία το στοματογναθικό σύστημα του ασθενή. Η μελέτη της σωστής σύγκλεισης των δοντιών και της ισορροπίας των γνάθων συνδυάζεται με την αισθητική και την λειτουργικότητα.

Η οδοντοστοιχία (κοινώς μασέλα) αποτελείται από τα δόντια και τη βασική ακρυλική πλάκα που κολλάει κυριολεκτικά στα ούλα σαν βεντούζα.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετό πάχος και αρχιτεκτονική ούλων για να προσφέρουν ικανοποιητική συγκράτηση στην οδοντοστοιχία, αυτή επιτυγχάνεται εύκολα με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Μία ή δύο φορές το χρόνο η οδοντοστοιχία χρειάζεται αναγόμωση δηλαδή γέμισμα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί λόγω των πιέσεων που δέχονται τα ούλα – απορροφούνται και μεταβάλλονται – οπότε η συγκράτηση της οδοντοστοιχίας μειώνεται. Με το γέμισμα η μασέλα γίνεται σαν καινούργια και ο ασθενής την νιώθει να εφαρμόζει σφικτά στο στόμα.

Στεφάνες Ζιρκονίου

Το ζιρκόνιο είναι ένα άριστο υλικό αντοχής και αισθητικής αποκατάστασης πρώτης επιλογής.

Τα κλινικά αποτελέσματα με αποκαταστάσεις Ζιρκονίου είναι πολύ υψηλών επιπέδων καθώς καταργείται η χρήση του εσωτερικού μεταλλικού σκελετού που περιορίζει την διαφάνεια της πορσελάνης. Είναι το κορυφαίο υλικό που ανταγωνίζεται σε σκληρότητα το διαμάντι και μιμείται άριστα τη δομή του φυσικού δοντιού. Το κόστος του είναι πιο υψηλό από αυτό της πορσελάνης αλλά οι στεφάνες ζιρκονίου είναι μακροβιότερες αισθητικές εργασίες που εκτελούνται στην Οδοντιατρική.

Στεφάνες Πορσελάνης (Θήκες)

Η τοποθέτηση δοντιών σε στεφάνη ολικής επικάλυψης είναι μια καθημερινή οδοντιατρική πράξη.

Πιο γνωστές ως «Θήκες» σε περιπτώσεις εκτεταμένης βλάβης επικαλύπτουν το δόντι εξαφανίζοντας στο μέγιστο την παραμονή του στον Οδοντικό φραγμό.

Δόντια που έχουν σφραγισθεί πάνω από μια φορά και έχουν ταλαιπωρηθεί είναι καλό να μπαίνουν σε θήκες. Επίσης απονευρωμένα δόντια επιβάλλεται να μπαίνουν σε θήκες γιατί έτσι εξασφαλίζεται η καλύτερη πρόγνωση της ενδοδοντικής Θεραπείας. Μετά την απονεύρωση το δόντι χάνει την εσωτερική του αγγείωση- νεύρωση και παθαίνει ένα είδος αφυδάτωσης που το καθιστά πιο ευαίσθητο σε σπασίματα. Με την τοποθέτηση του σε θήκη εξασφαλίζουμε την αποφυγή κάθε κατάγματος καθώς και την είσοδο μικροβίων στο ριζικό σωλήνα.

Η διαδικασία είναι σύντομη και ανώδυνη. Με τοπική αναισθησία ο Οδοντίατρος παρασκευάζει το υποψήφιο δόντι και παίρνει τα μέτρα συνήθως στο πρώτο ραντεβού. Μετά την κατασκευή της θήκης στο εργαστήριο ο ασθενής επανέρχεται στο ιατρείο για την τοποθέτηση της.

Η χρήση της θήκης υπηρετεί άψογα και τις αισθητικές επεμβάσεις. Δίνει την δυνατότητα στον Οδοντίατρο να αλλάξει το σχήμα- την φορά – το μέγεθος και το χρώμα των δοντιών προσφέροντας στον ασθενή ένα πιο ελκυστικό ισορροπημένο και λαμπερό χαμόγελο.

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν συνήθως την νούμερο 1 επιλογή για την αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελου. Παρέχουν την δυνατότητα αλλαγής σχήματος και χρώματος εκπληρώνοντας τις πιο υψηλές αισθητικές προσδοκίες. Μπορούν να γίνουν μεμονωμένα για κάποιο δόντι που χρειάζεται και σε ολική επανόρθωση της πρόσθιας αισθητικής ζώνης (esthetic full mouth front reconstruction). Ακολουθούν τον κανόνα της ελάχιστης επεμβατικότητας ( ελάχιστο δυνατό τρόχισμα ) και γίνονται υπό τοπική αναισθησία σε 2-3 ραντεβού με εργαστηριακή υποστήριξη. Η όψη πορσελάνης μιμείται άριστα την μορφολογία του φυσικού δοντιού, υπερέχοντας σε φωτεινότητα και φυσική διαφάνεια.

διαμοιρασμός άρθρου :