Έχεις απορίες;
Γράφει ο
Dr. Τσίπηρας Αναστάσιος
2102815945

Φρονιμίτες Έγκλειστοι – Ημιέγκλειστοι και η Χειρουργική Εξαγωγή τους

Η εξέλιξη του ανθρώπου και οι αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες με το πέρασμα των χρόνων επέφεραν σταδιακή μετάλλαξη του κρανιοσκελετικού του συστήματος. Η διατροφή με μαγειρεμένες τροφές είχε ως αποτέλεσμα οι γνάθοι του ανθρώπου να ατροφήσουν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιες φορές αρκετός χώρος ώστε οι φρονιμίτες να έχουν την δυνατότητα να ανατείλουν.

Φρονιμίτες (ή 3οι γόμφιοι) είναι τα τελευταία δόντια στον οδοντικό φραγμό, μορφολογικά ομοιάζουν με τους τραπεζίτες και ανατέλλουν από την ηλικία των 18 χρονών. Όταν περάσουν κάποια χρόνια και δεν έχουν βγει, είναι δηλαδή έγκλειστοι στο οστό, επιβάλλεται η εξαγωγή τους η οποία είναι μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας που επιτελείται από τον εκπαιδευμένο χειρουργό Οδοντίατρο.

Αν οι φρονιμίτες έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι (ανάλογα με το βάθος έγκλισης τους) παραμείνουν στο στόμα χωρίς να εξαχθούν μπορούν να προκαλέσουν συνοπτικά τις εξής επιπλοκές :

  1. Στράβωμα των υπολοίπων δοντιών
  2. Χρόνια φλεγμονή στα ούλα (περιστεφανίτιδα)
  3. Βλάβη στα γειτονικά δόντια
  4. Χρόνιους νευραλγικούς πόνους
  5. Διαταραχές στη μάσηση
  6. Αποτυχία ορθοδοντικής θεραπείας
  7. Και άλλα……

 

Όσο πιο νωρίς γίνεται η εξαγωγή τόσο το καλύτερο γιατί μετά την ηλικία των 30 η γνάθος και το οστό χάνουν την ελαστικότητα τους, γεγονός που καθιστά την εξαγωγή πολύ πιο δύσκολη και επίπονη για τον ασθενή.

Για την καλύτερη πρόγνωση και ομαλή πορεία του ασθενούς μετά την επέμβαση είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του Οδοντιάτρου.

διαμοιρασμός άρθρου :