Έχεις απορίες;

Το σταφύλι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας

Το σταφύλι είναι το φρούτο που είναι απόλυτα συνδυασμένο όχι μόνο με την ελληνική χλωρίδα, αλλά και με την παράδοση που οι ρίζες της φτάνουν στο μυθικό θεό Διόνυσο των αρχαίων Ελλήνων.

Αποτελεί τον καρπό του αμπελιού (στα λατινικά Vita Vinifera) που ήταν γνωστό από την παλαιολιθική εποχή και βρίσκονταν σε αφθονία στην πολική ζώνη με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στην Ισλανδία και τη Βόρεια Ευρώπη.

Με την εμφάνιση των παγετώνων, οι τοποθεσίες καλλιέργειας αμπελιών διαφοροποιήθηκαν και σήμερα το συναντάμε στις μεσογειακές χώρες, τη νότια Αφρική αλλά και στα ζεστά μέρη της Βόρειας Αμερικής.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σταφυλιού με χρώμα κόκκινο, κίτρινο και μαύρο (σκούρο κόκκινο). Όλες οι ποικιλίες είναι εξίσου ωφέλιμες γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B και C και κάλιο και αποδίδει 60 θερμίδες στα 100γρ που αντιστοιχούν που είναι ποσότητα ίση με 10-12 ρόγες.

Η κατανάλωση σταφυλιών συντελεί στη διούρηση και την αποβολή τοξινών λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο. Εξάλλου λόγω των αποτοξινωτικών ιδιοτήτων του σταφυλιού προέκυψε ο όρος σταφυλοθεραπεία που περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο σταφυλιού για μερικές μέρες, κάτι που στην αρχαία Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα σύνηθες.

To «γαλλικό παράδοξο» που αφορά στα μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης των Γάλλων παρά την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνουν κρασί που έχει τις ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού.
Tα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και συντελούν στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η ουσία ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει τη σύνθεση των ελεύθερων ριζών, τον κίνδυνο φλεγμονής και την συχνότητα εμφάνισης μεταλλάξεων. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται και στα μούρα, το πεύκο, τα φυστίκια και τα φασόλια έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τις βιταμίνες C και Ε και μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Την ίδια επίδραση έχουν και οι ουσίες τανίνη και κερκετίνη που επίσης βρίσκονται στα σταφύλια.
Τα παράγωγα προϊόντα του σταφυλιού που είναι το κρασί, η σταφίδα και το ξύδι, έχουν και αυτά τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες.

Συμπερασματικά, προτείνεται η κατανάλωση 1-3 μερίδων σταφυλιού ημερησίως ως ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων ή ως επιδόρπιο μετά το κυρίως γεύμα για να έχουμε τα ευεργετικά του οφέλη.

Πηγή: fe-mail.gr

Ελαιοθεραπεία στόματος

Η ελαιοθεραπεία είναι απλή αλλά πολύ αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού του αίματος. Έχει αποδειχτεί ευεργετική για πολλές διαταραχές, όπως οι παθήσεις του αίματος, πνευμονικές και ηπατικές

Περισσότερα »

Οξυζενέ για την αντιμετώπιση ασθενειών

Το γνωστό οξυζενέ φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Παρόλο όμως, που αρκετοί επιστήμονες πραγματοποιούν αποκαλυπτικές μελέτες για τις ιαματικές του ιδιότητες,

Περισσότερα »

Το κάπνισμα επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως και τα ναρκωτικά

Ουάσιγκτον: Το κάπνισμα προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο, όμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα πειραματόζωα όταν τους χορηγείται κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα

Περισσότερα »